Fritid

Valet mellan luftgevär och luftpistol

Valet mellan luftgevär och luftpistol

Att skjuta med luftvapen är något som många tycker är spännande och intressant. Här finns det de som går längre än andra och blir medlemmar i ett skytteklubb. Det medan andra bara köper ett luftgevär för att skjuta prick ute på tomten eller i naturen.

Även om det är många luftgevär som du inte behöver licens för, så finns det fortfarande en del regler att följa vid skytte. Exempelvis måste du sörja för säkerhet. Både när du skjuter prick på din egen tomt och i det fria. Utöver det har du full frihet att skjuta allt som inte lever, eller tillfogar skada på egendom.

Att köpa luftgevär

Om du är den som väljer gevär framför pistol, betyder det oftast att du har ett intresse för att bli bra på skytte. Det med anledning av att ett gevär inte är något du skjuter från höften med. Här har du ett mycket bra och effektivt vapen när du vill lära dig skytte.

När du gör valet av luftpistol får du också fördelen att kunna skjuta på mål som befinner sig på ett större avstånd. Det med anledning av att du alltid använder ett kikarsikte på ditt luftgevär.

Sist men inte minst kommer det också att finnas mera kraft i kulan på ett luftgevär, vilket gör att du får en bättre balans. Väljer du sedan rätt kaliber, som bör vara 4,5 eller 5,5 mm ammunition.

Ja, då får du ett bra vapen att bygga din framtida karriär som jägare. I annat fall kan du också bli prickskytt i en skytteklubb.

Att köpa luftpistol

Är det så att intresset ligger i att skjuta pistol, kan det ligga i att det är allt från tufft till att du vill bli bra på att hantera ett mindre handvapen. Att skjuta luftpistol är roligt. Här finns också de i ett stort antal olika modeller som många gånger replikerar riktiga handeldvapen.

När du väljer luftpistol ska du antingen välja de med ett skott per gång, eller så kallade PCB pistoler. Det är de med kolsyrepatron, som också ofta skjuter rundkulor. Givetvis kan du som vill skjuta luftpistol också hitta olika skytteklubbar där andra ägnar sig åt det.

Faktum är att en av Sveriges bästa skyttar genom tiderna var pistolskytt. Här talar vi om Ragnar Skanåker. Han är ett levande bevis på att det finns en framtid för alla som siktar på att bli bra som pistolskytt.

Om du sedan blir bra på skytte i en skytteförening. Då finns det alla möjligheter i världen att få licens att skjuta med andra riktiga handeldvapen. Något som du då måste se till att förvara i ett säkerhetsklassat vapenskåp.

Tillhör till skytte med luftgevär

Här ska du förstå det hela rätt. Alla de olika tillbehör som finns för de som väljer att skjuta luftgevär, kommer naturligtvis att fungera för dig som gjort valet av pistolskytte.

Här finns det många olika saker att komplettera med för att göra livet spännande som skytt. Vi ska dock bara nämna ett fåtal av de mest populära tillbehören.

För det första är det mest populära tillbehöret är alla de olika kulfång som finns. Här är det naturligtvis de som du kan sätta standardstorleken av pricktavla i som är vanligast. Vidare finns också de som har fallande metall cirklar.

För det andra hittar du också rörliga tillbehör såsom det som vi kallar älgbana. Här kan du som satsar på luftgevär, verkligen utmana dig själv att träffa rörliga mål på långt avstånd.

Sist men inte minst har du också alla skjutstöd, det som hör till vapenvård samt alla de olika bärremmar som finns. Helt enkelt öppnar sig en helt ny värld för dig som är intresserad av skytte.

Lämna ett svar